1053 Budapest, Ferenciek tere 5. • Telefon: +36-1/3171-644 • Fax: +36-1/267-0171 • E-mail: pegazus@pegazus.hu
 
Gondos előkészítés, gondtalan utazás.
 
 

Hírlevél

ATP Teniszversenyek


Az Association of Tennis Professionals (ATP) 1972-ben alakult meg a profi férfi teniszezők érdekeinek képviseletére (női teniszezők: WTA). 1990-ben ez a társaság vált az év férfi tenisztornáinak (ATP World Tour) szervezőjévé.
Az ATP World Tour jelenleg a következő tornákat foglalja magába (zárójelben a rendező szervezet):

 •     Grand Slam-tornák (ITF)
 •     ATP World Tour Finals (az ITF és az ATP közösen rendezik)
 •     ATP Masters 1000-es tornák (ATP)
 •     ATP 500-as tornák (ATP)
 •     ATP 250-es tornák (ATP)
 •     Challenger tornák (ATP)
 •     Futures tornák (ITF)


A világranglista (ATP Rankings)

Egy teniszező világranglista-helyezése mindig az utolsó 52 héten nyújtott eredményeinek függvénye. A világranglista tehát nem csak az adott év eredményeit veszi számításba, év végén nem törlődnek az előző évi pontok, mint az ATP Race-ben. Az ATP Rankings célja elsősorban az, hogy meghatározza a tenisztornákon a kvalifikációkat és a kiemeléseket, mivel ezeknél nem lenne célszerű csak az adott év eredményeit számításba venni. Az ATP Race és az ATP Rankings legjobbjai tehát nem feltétlenül egyeznek meg, főleg a naptári év elején: lehetséges, hogy egy feltörekvő játékos vezeti az ATP Race-et, de az utolsó 52 hét eredményei alapján ez még nem mutatkozik meg ilyen látványosan a világranglista-helyezésekben. A világranglista-pontba beleszámít a 4 Grand Slam-, a 9 Masters- és az évzáró tornán elért pontszám, valamint az öt legjobb eredmény egyéb tornákról.Az ATP World Tour Masters (korábbi nevén:ATP Masters Series) egy minden évben megrendezett, 9 tenisztornából álló sorozat férfiak számára. Az ATP (Association of Tennis Professionals) világranglistáján magasan rangsorolt játékosok számára ezek a tornák kötelezők. Az ATP 1990-ben vezette be a sorozatot. A Masters tornák az év harmadik legrangosabb tornái a négy Grand Slam-torna és az ATP World Tour Finals után.

Az ATP World Tour 500 Series (korábbi nevén: ATP International Series Gold) egy tizenegy tenisztornából álló csoport gyűjtőneve, amelynek tagjai az ATP Tourhoz tartoznak. A győztes 500 világranglista pontot kap. A legjobb játékosoknak kötelező legalább öt ilyen tornán részt venni, ebből egynek a US Open után kell lennie.

Az ATP World Tour 250 Series (korábbi nevén:ATP International Series) nemzetközi tenisztornák csoportja, melyek az ATP Tour részei. Világranglista-pontok és összdíjazás tekintetében az ATP World Tour 500 Series alatt és az ATP Challenger Tour fölött állnak rangban.

A Barclays ATP World Tour Finals a Grand Slam-tornák után a legjelentősebb tenisztorna, amelyre minden évben év végén kerül sor. Csak az adott év nyolc legeredményesebb férfi teniszezője vehet részt rajta (az ATP Race első nyolc helyezettje). A legtöbb tenisztornával ellentétben ezen a versenyen nincs egyenes kiesés az első köröktől kezdve, hanem a nyolc versenyzőt két négyes csoportba osztják, és a teniszezők egymással csoportköröket (3 round robin meccset) játszanak. Mindkét csoportból 2-2 teniszező jut tovább (győzelem: 2 pont, vereség: 0 pont, pontegyenlőség esetén a játszma- és játékarányok is számítanak). Az elődöntőben az egyik csoport győztese a másik csoport második helyezettjével játszik, itt már egyenes kiesés van. Az elődöntő győztesei játszanak a címért.

A Grand Slam-tornák a négy legrangosabb teniszverseny összefoglaló neve:

 •     Australian Open – Melbourne, Ausztrália, kemény pálya
 •     Roland Garros – Párizs, Franciaország, salak pálya
 •     Wimbledon – London, Nagy-Britannia, füves pálya
 •     US Open – Flushing Meadows, Egyesült Államok, kemény pálya

Magukat a tornákat is szokás röviden Grand Slamként emlegetni, de hagyományos értelemben a „Grand Slam” azt jelenti, ha egy teniszező egy naptári évben mind a négy Grand Slam-tornát megnyeri. Ez rendkívül ritka, a női teniszezők közül csak az amerikai Maureen Connolly (1953), az ausztrál Margaret Smith Court (1970) és a német Steffi Graf (1988) volt képes erre, míg a férfiak közül Donald Budge (USA, 1938) és Rod Laver (AUS, 1962 és 1969).


A 2017. szezon teljes menetrendjét letöltheti itt.
A 2018. szezon teljes menetrendjét letöltheti itt.


Forrás: Wikipédia
Belépőjegyekkel, szállással, utazással kapcsolatban kérjük, érdeklődjön irodánkban.